Beroepscode
Voor psychotherapeuten geldt dat zij zich dienen te houden aan de Beroepscode voor psychotherapeuten, die is opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie.
https://assets.psychotherapie.nl/p/229378//files/NVPdocs/beroepscode%202018.pdf
In deze beroepscode is onder andere geregeld dat alles wat besproken wordt strikt vertrouwelijk behandeld wordt. Dit betekent dat informatie aan derden slechts wordt gegeven na uw schriftelijke toestemming.
De geheimhoudingsplicht is, behalve in de beroepscode voor psychotherapeuten, geregeld in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ).
Tevens zijn er regels en afspraken over: inzage van uw dossier, bewaartermijn van uw dossier, uw recht om een klacht in te dienen, etc.
Klachtregeling
Als u om de één of andere reden niet tevreden bent over de behandeling is het belangrijk dit te bespreken met uw (psycho)therapeut. Misschien had u andere verwachtingen van de behandeling of uw therapeut of heeft u op enig moment het gevoel dat de behandeling in een impasse terecht is gekomen. Het bespreken van onvrede blijkt vaak – achteraf – juist veel op te leveren.
In sommige gevallen kan het zo zijn dat u er met uw (psycho)therapeut niet uitkomt. In die gevallen is door de beroepsvereniging voorzien in een klachtenregeling. In eerste instantie wordt geprobeerd via een bemiddelaar tot een oplossing te komen. Als dat niets zou opleveren kunt u een klacht indienen bij de klachtencommissie van de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten.
Voor verdere informatie kunt u terecht bij de LVVP (Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten),
klachtencommissie-lvvp@kbsadvocaten.nl, 030-2364338.
of bij de SCAG: Geschillencommissie voor klachten bij Psycho-Sociale therapie, www.scag.nl.