Bij mindfulness gaat het om mild aanwezig te zijn met hoe het nu is. Bij zelfcompassie gaat het om mild zijn naar onszelf.
Meestal zijn we op zoek naar happiness en denken we onbewust dat dat te vinden is in “dingen” buiten ons, of ergens in de (nabije) toekomst. Tevens proberen we weg te blijven van waar we ons niet goed bij voelen. Maar het blijkt dat daar buiten ons het geluk slechts (heel) kortdurend is en we meestal toch niet kunnen voorkomen dat we ons ook niet altijd goed voelen. Daarnaast zijn we vaak (heel) kritisch naar onszelf. Dat alles levert ons stress op.
Mindfulness en zelfcompassie helpen ons bewust te worden wat we aan het doen zijn (dat we zoveel piekeren over het verleden of de toekomst en kritisch zijn naar onszelf) en we leren te landen in het hier en nu en aardiger te zijn voor onszelf. Dat levert naast ontspanning, rust en vrede ook vaak meer genieten en happiness op.
Mindfulness en zelfcompassie zijn te trainen.
Eigenlijk is het de basis van problemen oplossen. Meestal als iemand psychische klachten heeft, is hij of zij zich zelf kwijt, en wil hij of zij snel en direct van zijn klachten afkomen. De eerste stap is helaas toch eerst contact maken met de pijn en accepteren dat die er nu is. Dat geeft meestal al ruimte voor meer emoties en lucht het meestal op.
Als de klachten minder zijn geworden, leren wij vaak cliënten mindfulness en zelfcompassie regelmatig te gaan beoefenen. Dat betekent in het begin meestal iedere dag even tijd nemen voor jezelf en stil zijn met jezelf om te onderzoeken hoe het met je is.
Daarna komt de meer formele mindfulness- en zelfcompassietraining pas.
Enkele inspirerende filmpjes over mindfulness en zelfcompassie:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=RzBtvdycqWQ
https://www.youtube.com/watch?v=qbpKOWr-sZE
https://www.youtube.com/watch?v=_aceje28Kao